Smerter under trening

Smerter under trening

Av Johannes Korneliussen

Du har trent i en periode og begynner å oppleve noen smerter. Dette fører ofte til at man tenker “Hva skal jeg gjøre nå!?!” 

 

Jeg opplever ofte at mange tror de ødelegger kroppen sin når de merker smerte under trening og denne forståelsen bygger i stor grad på en foreldet forståelse av smerte. 

 

Smerter er ikke alltid lik med skade. Vi er komplekse biologiske organismer som blir påvirket av utallige faktorer og har en enorm evne til å tilpasse oss. 

 

En strategi man sjeldent anbefaler når man snakker om smerter på treningssenteret er totalt hvile i lengre perioder. 

Selv om restitusjon og adaptasjon er viktige komponenter i rehabilitering er totalt hvile typisk unødvendig og kan komme med ulemper. Blant annet senkes evnen til å håndtere belastning og kan føre til stress for utøveren. 

I tillegg har vi data som tyder på at totalt hvile ikke fører til noe forbedring ved tendinopati og potensielt forverring ved ryggsmerter.  

For å finne hva du kan gjøre kan en justere på mengde, vekt, øvelsesutvalg, tempo, repetisjoner, sett eller bevegelsesutslag. De aller fleste som opplever smerter har noen bevegelser som kan gi mestringsfølelse. 


Det er viktig å presisere at smerte i seg selv ikke er farlig. Men mange har det enklere med å utføre ulike bevegelser når ubehaget ikke er like stort. 

Å være smertefri er typisk ikke et realistisk korttidsmål. Symptomer er nesten alltid en del av rehabiliteringsprosessen og det kommer til å være opp- og nedturer. Disse svingningene kan for mange virke svært tilbakesettende, men er helt normalt og kalles på fagspråket “oppblussinger”. Fokuser heller på at du mestrer en ny bevegelse og/eller føler mer kontroll i hverdagen. 

 

For de fleste går symptomer over av seg selv inne noen måneder. Men det vil være et tidspunkt hvor det å oppsøke helsepersonell kan være en god idé. Dette kan være, men er ikke begrenset til, en følelse av bekymring rundt symptomene eller at du ikke klarer å identifisere hvor du skal starte selv. 


Dette gjelder i like stor grad helsepersonell da det kan være vanskelig å være objektiv i prosessen.

Eks: Hvis det gjør vondt å ta knebøy kan man prøve lunges, hvis det er vondt å løfte 60 kg fra gulvet kan man prøve med 20 kg og hvis det er vondt å ta benkpress i normalt tempo kan man senke tempo. 


Det handler ikke om at det ene er riktig og det andre er galt, men det handler om at man endrer på noe. Denne endringen kan være en inngangsbillett tilbake til de aktivitetene som du pleide å gjennomføre.

Litteratur og videre lesning:

 

Frost, H., Lamb, S. E., Doll, H. A., Carver, P. T., & Stewart-Brown, S. (2004). Randomised controlled trial of physiotherapy compared with advice for low back pain. BMJ (Clinical research ed.), 329(7468), 708. https://doi.org/10.1136/bmj.38216.868808.7C

 

Smith, B. E., Hendrick, P., Smith, T. O., Bateman, M., Moffatt, F., Rathleff, M. S., Selfe, J., & Logan, P. (2017). Should exercises be painful in the management of chronic musculoskeletal pain? A systematic review and meta-analysis. British journal of sports medicine, 51(23), 1679–1687. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097383

 

Hainline, B., Derman, W., Vernec, A., Budgett, R., Deie, M., Dvorak, J., Harle, C. A., Herring, S., McNamee, M., Meeuwisse, W., Moseley, G. L., Omololu, B., Orchard, J., Pipe, A., Pluim, B. M., Raeder, J., Siebert, D., Stewart, M., Stuart, M. C., Turner, J., … Engebretsen, L. (2019). Infographic. International Olympic Committee consensus statement on pain management in athletes: non-pharmacological strategies. British journal of sports medicine, 53(12), 785–786. https://doi.org/10.1136/bjsports-2019-100853

 

Legg igjen en kommentar